Generic placeholder image

Carina och Ulrika Brydling


Vi är systrar och kockar som älskar naturlig mat med terroirkänsla, mat som är producerad på ett hållbart och rättvist sätt. Genom åren har möten med ett gäng eldsjälar, framförallt inom den småskaliga ekologisk/biodynamiska primärproduktionen format oss till de kockar vi är i dag. Dessa möten har även knådat fram en envishet där vi fått en klar bild av hur vi vill att livsmedelsproduktionen ska fungera i framtiden. Alltså - Hållbart och rättvist!

Vi har även ett stort intresse av historia och då ligger såklart mathistorik varmt om hjärtat. Är uppvuxna i Mälardalen men har rötter i Lappland och på Gotland. Dessa tre ställen har givet format vår matlagningsstil. Dock har mammas Lappland format oss mest med hela spara och bevara kulturen. Där uppe var jakt, fiske och skogens skafferi en förutsättning för att överhuvudtaget kunna existera. Det här tankesättet lever kvar än idag, både hos oss och hos vår närmsta familj. Som exempel bara måste vi vara uppe då det är hjortronsäsong, frysen måste fyllas för att vi ska känna oss rika. Så var det då och så är det nu...

Genom åren som kockar har vi haft möjlighet att driva tre restauranger tillsammans med Ulrikas man Jörgen. Första uppe i Härjedalen på Baggårdens värdshus där vi tidigt (1998) jobbade med råvaror runt knuten, bär, vilt, vilda växter, svamp mm. Sen i Åre, restaurang Marmite (1999-2008), där vi framför allt fokuserade på småskalig lokal mat, ekologisk och biodynamisk. Mellan åren 2012 -2014 utmanade vi oss och tog över Åhlens citys restauranger i Stockholm som har en mycket stor genomströmning av gäster, där vi kunde visa att det går att jobba med en hög andel ekologiska livsmedel. Efter ett år hade vi 99 % ekologiska råvaror och passade på att Kravmärka oss på den högsta nivån.

Vi har varit med och startat föreningen Ekokockar som håller i kock och bagar tävlingar för att sprida kunskapen om ekologisk matlagning och filosofi. Under åren har vi även hunnit med att tävla, både individuellt och i landslagsammanhang. Carina var bl a medlem i Svenska kocklandslaget 2005-2008, Ulrika tränade juniorkocklandslaget inför OS-2008, vi gett ut kockböcker, recept utvecklat åt olika företag och tidningar, hållit kurser och föreläsningar mm. Nu drar vi igång vår fjärde verksamhet ute på Bro Park i Upplands-Bro under våren 2016. Vi kommer att fortsätta vårt miljömedvetna arbete och fokusera på att presentera en bra produkt ut till gästen och samtidigt vara med att påverka leden bakåt.